Skip to content

Mustang Jaguar Beetles ….

Paradisgaraget, Örnsköldsvik, 2009

I detta parkeringshus finns inte bara bilar utan även Lotusar och Beetles, en Jaguar, en Mustang, två Impalor och en flygande Thunderbird. Bilderna är lätta att avläsa och de hjälper en att lokalisera sig i byggnaden. Man kan koppla ihop motiven till de olika bilmärken, som tagit plats i detta garage. Varje våningsplan har en egen färg och ett motiv.
Med utgångspunkt från det befintliga temat jord, gräs, sol, himmel, kopplat till färgkoderna brunt, grönt, gult och blått, har jag skapat en bildsvit i fyra delar, där djuren tar plats på varsin våningar.
Bildsviten kan läsas som ett kretslopp, där gamla symboler, som Lotusen och Skalbaggen, följer oss i våra bilar upp genom hela byggnaden. Färger och former står i kontrast till garagets grå betongstruktur, men klingar också färgmässigt ihop med bilarna. Glasmosaiken skapar lyster och glöd i färgerna.
Den som vill gå djupare in i verket, kan fundera över motivens symboliska innehåll och deras betydelser. Materialet, glasmosaik, är vackert, hållbart och lättskött. Med sin mångtusenåriga historia att dekorera offentliga miljöer kombinerar jag mosaik med vårt samtida ”pixelseende”.